Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Betekenis- en hoopvol omgaan met lijden, schuld en dood – door Ellen van Son

Betekenis- en hoopvol omgaan met lijden, schuld en dood – door Ellen van Son
Capita Selecta Cursus
Vier avonden vanaf donderdag 27 mei 2021
Van 19.00 tot 21.30 uur
De Oostenrijks-Joodse neuroloog en psychiater Viktor Frankl (1905 –1997) constateerde dat veel mensen lijden aan het leven. Met lijden werd hij zelf ook hardvochtig geconfronteerd toen hij vanaf 1942 met zijn vrouw en ouders in verschillende concentratiekampen terechtkwam. Zijn geliefden overleefden de holocaust niet, Frankl wel. Door zijn eigen lijden en dat van anderen te ervaren in de concentratiekampen kwam hij tot de conclusie dat zelfs in de meest inhumane, pijnlijke en absurde omstandigheden het leven potentieel zinvol is.

Frankl ontwikkelde de Logotherapie, een vorm van existentiële analyse en een psychotherapeutische methode voor zinvinding in het leven in alle levensomstandigheden. Met behulp van diepgaande metaforen biedt hij met de Logotherapie hoopvolle perspectieven aan mensen die met lijden, schuld en dood om moeten gaan en reikt hij hen richtingen aan om betekenis in hun lijden te kunnen ontdekken.

De krachtige potentie van het onbewuste

Niet alleen in de aangereikte perspectieven ligt een grote potentie om betekenisvol met lijden, schuld en dood om te gaan. Die potentie is ook aanwezig in ons onbewuste.

Aangezien ons onbewuste hoofdzakelijk beeldtaal spreekt, ontwikkelde de Duitse psychotherapeut Uwe Böschemeyer een aanvullende imaginatieve methode die de Logotherapie integreert met het werk over archetypen van Carl Gustav Jung. Deze imaginatieve methode biedt toegang tot die potentiële krachtbronnen in het onbewuste.

In deze Capita Selecta maak je kennis met zowel de hoopvolle perspectieven vanuit de oorspronkelijke Logotherapie als de imaginatieve methode om die krachtbronnen in het onbewuste te ontdekken.

Deze cursus is een interactieve mix van kennisoverdracht, dialoog en een persoonlijke ontdekkingsreis naar jouw eigen, onbewuste krachtbronnen.


De docent

Ellen van Son volgde in Wenen een driejarige opleiding in de Logotherapie aan het Viktor Frankl Instituut. In Bonn verdiepte zij zich in de imaginatieve methode als doorontwikkeling van de Logotherapie. Sinds enkele jaren doceert Ellen van Son Logotherapie aan de Academie voor Geesteswetenschappen.


Praktische gegevens

Data: Donderdag 27 mei en 3, 10 en 17 juni 2021
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
Kosten: € 195 (€ 165 voor Academiestudenten en Alumni).

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Naar het programma-overzicht van de Capita Selecta


Aanmelden